16 Απρ 2014

Χωρίς καθυστέρηση, πολιτικό κίνημα ανατροπής!

Συνέντευξη στον Νίκο Παπαδημητρίου για την Αυγή (28/7/2013)


Χιλιάδες άνθρωποι ωθούνται στην ανεργία. Τι φταίει και οι αντιδράσεις δεν είναι πιο εκτεταμένες, πιο έντονες;
Φταίει και ο ΣΥΡΙΖΑ;


Πολλές φορές το μυαλό των ανθρώπων «παγώνει» από την τόσο λυσσαλέα επίθεση που δέχονται. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν αντιδράσεις που είναι δυναμικές, μαζικές, ασύμμετρες, συχνά έρχονται ξαφνικά εκεί που δεν το περιμένουμε. Είναι όμως κατακερματισμένες, δεν ενώνονται κάπου. Η ενότητα δεν είναι ζήτημα κυρίως οργανωτικό, π.χ. συντονισμός κλάδων, παρ' όλο που κι αυτό χρειάζεται. Η πραγματική ενότητα οικοδομείται με βάση κοινούς στόχους. Ο οποιοσδήποτε αγώνας σήμερα δεν μπορεί παρά να είναι πολιτικός αγώνας. Να θέσει στο στόχαστρό του το πολιτικό σύστημα, τη μνημονιακή και τροϊκανή τυραννία, την κυβέρνηση που την υπηρετεί. Να μιλήσει καθαρά και να αγωνιστεί για την ανατροπή αυτού του ειδικού καθεστώτος. Να δουλέψει για να τους διώξουμε τώρα και να ανοίξουμε μια νέα σελίδα για τον λαό και τον τόπο. Όλα τα παραπάνω ξεπερνούν κατά πολύ τον αγώνα που κάνει ο κάθε επιμέρους κλάδος. Είναι υπόθεση του λαού και δεν αφορά απλώς τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη. Αφορά την οικοδόμηση ενός πολιτικού κινήματος ανατροπής και διεξόδου. Ακριβώς αυτό είναι το καθήκον και η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, άμεσα, τώρα, χωρίς καμία καθυστέρηση.


Με ποιο τρόπο, με ποιες προτεραιότητες «μπολιάζει» η ΚΟΕ τον νέο ΣΥΡΙΖΑ;

Η ΚΟΕ, με τη στάση της και τις πρόσφατες αποφάσεις της, θα δώσει όλες της τις δυνάμεις στο να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματική δύναμη ανατροπής και ελπίδας. Συμμετέχουμε στον νέο ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας έμφαση στην ουσιαστική του ωρίμανση. Επειδή η ανατροπή δεν είναι υπόθεση ενός ποσοστού, ενός κόμματος, μιας ηγεσίας, είναι υπόθεση ενός πολιτικού κινήματος που θα προκύψει μέσα από τη συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον λαϊκό παράγοντα και θα έχει ως βασικούς στόχους την πραγματική δημοκρατία και την ενεργητική λαϊκή συμμετοχή, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Όλα τα παραπάνω έχουν σαν προϋπόθεση έναν ενιαίο, δημοκρατικό, λαϊκό ΣΥΡΙΖΑ. Ενιαίο ως προς τη δημόσια εικόνα και εκπροσώπηση. Δημοκρατικό ως προς τις διαδικασίες, τα συλλογικά όργανα λήψης των αποφάσεων, την ουσιαστική συμμετοχή των μελών του. Λαϊκό ως προς το αν συναντιέται και αν εκφράζει τον λαϊκό ριζοσπαστικό κόσμο, τις ανησυχίες και τις αγωνίες του. Ο Αλέξης Τσίπρας, στο 1ο Συνέδριο, είπε ότι το κόμμα πρέπει να είναι το σπίτι του απλού καθημερινού ανθρώπου. Είναι έτσι; Πιστεύω ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο. Αξίζει τον κόπο όμως να το τολμήσουμε.

Η πρόσφατη ψηφοφορία στην Κ.Ε. σας έφερε στην Πολιτική Γραμματεία. Πού θα ρίξετε βάρος;

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το άθροισμα των μελών της. Είναι συλλογικό πολιτικό όργανο που καθήκον έχει να προωθεί, να ελέγχει την υλοποίηση των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Είμαστε σε μια περίοδο μεγάλης κοινωνικής αναστάτωσης και αδιεξόδων. Πρέπει να δουλέψουμε δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις από όποια θέση ή τομέα μας ζητηθεί, για να μπει τέρμα στη διάλυση και την καταστροφή της κοινωνίας αλλά και για την προετοιμασία της επόμενης μέρας για τον λαό και τη χώρα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...