27 Ιαν 2015

Οι μεγάλες ρήξεις και αλλαγές χρειάζονται τη συμμετοχή των πολιτών

1. Οι πολίτες ενώνονται σε ένα βασικό αίτημα: να φύγουν αυτοί που ισοπέδωσαν τη χώρα. Νιώθουν προδομένοι από το σάπιο και ένοχο πολιτικό σύστημα που διαχειρίστηκε τις τύχες του λαού μας και τώρα στέλνει τον βαρύ λογαριασμό της χρεοκοπίας. Κατανοούν ότι αυτοί που βούλιαξαν τη χώρα έρχονται τώρα προκλητικά ως «σωτήρες». Η επιφυλακτικότητα και η δυσπιστία είναι υπαρκτή, όμως ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας αντιλαμβάνεται ότι η κρισιμότητα αυτών των εκλογών δεν σχετίζεται με την κυβερνητική εναλλαγή, αλλά με την πάνδημη ανάγκη για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Η ελπίδα για μια διαφορετική πορεία περνά μέσα από το «εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ» και τις μάχες που πρέπει να δοθούν.
2. Οι άμεσες προτεραιότητες μπαίνουν από την ίδια την πραγματικότητα: α) Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, β) στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγροτικής παραγωγής, γ) απεμπλοκή από το ΤΑΙΠΕΔ των εκτάσεων που έχουν παραχωρηθεί, σταμάτημα της εκποίησης των λιμανιών του Λαυρίου, της Ραφήνας, της Ελευσίνας και άσκηση μιας ορθολογικής και αειφόρας πολιτικής με προτεραιότητα στη διαχείριση των απορριμμάτων, την αποχέτευση, τη ρύπανση, το χαράτσι των διοδίων. Σύμμαχός μας είναι η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, που ήδη έχει αρχίσει το δύσκολο έργο της.
3. Η αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου είναι κομβικό ζήτημα. Οφείλουμε από την αρχή να δώσουμε διαφορετικό δείγμα γραφής. Αυτό αφορά: α) Την άμεση υλοποίηση του προγράμματος της ΔΕΘ που αφορά τα πληττόμενα τμήματα της κοινωνίας. β) Κοινωνική δικαιοσύνη παντού και απόδοση ευθυνών ακόμη και σε όσους κρύβονται πίσω από «ασυλίες». γ) Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα ρήξεων με την εγχώρια διαπλοκή και την τραπεζο-μιντιοκρατία. δ) Να μπουν οι βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αξιοποιώντας τις ενδογενείς δυνάμεις του τόπου.
Το σημαντικότερο που πρέπει να κατανοηθεί είναι ότι οι μεγάλες αλλαγές συνοδεύονται και από μεγάλες ρήξεις. Και αυτές προϋποθέτουν τη συμμετοχή των πολιτών. Αν η δύναμη των «άλλων» είναι η διαπλοκή, τα «δελτία των 8» και οι δανειστές, η δική μας δύναμη είναι η ανάταση του φρονήματος και το κίνημα των ανθρώπων, ειδικά όταν αυτό συνδέεται με την εθνική, κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική αναγέννηση του τόπου.

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας Αυγή, 20/1/2015
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...