27 Ιαν 2015

Καθολική κρίση και καθολική λύση

Όλα δείχνουν ότι σε λίγες μέρες το μνημονιακό στρατόπεδο θα μείνει χωρίς σοβαρή πολιτική εκπροσώπηση. Κανείς δεν μπορεί να κοροϊδεύει για πάντα έναν ολόκληρο λαό. Η κοινωνία με την ψήφο της τιμωρεί το πολιτικό προσωπικό που ευθύνεται για την κατάσταση που ζούμε. Μια Ελλάδα χωρίς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση είναι ένδειξη ότι κάτι σημαντικό έχει αλλάξει. Δεν είναι λοιπόν μόνο η καταστροφή, είναι και η αντίσταση, είναι και η ελπίδα.

Μια νέα κυβέρνηση είναι ένα πρώτο βήμα. Όχι ως νίκη ενός κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως νίκη του αντιμνημονιακού κινήματος. Σαν το αποτέλεσμα των πόθων του ελληνικού λαού να προχωρήσουμε διαφορετικά. Η αρχή μια δύσκολης προσπάθειας με ορίζοντα τη σωτηρία και τη διέξοδο της χώρας. Και επειδή καμιά αποκατάσταση ή επιστροφή στο 2009 δεν είναι εφικτή, προϋπόθεση για ένα βήμα μπρος είναι το να τελειώνουμε με το σάπιο πολιτικό σύστημα. Της διαπλοκής, των μεγαλοεργολάβων, των καναλαρχών που με πλήρη ασυλία λυμαίνονταν τη χώρα τόσα χρόνια.
 
Όταν εξοστρακίσουμε από το δημόσιο βίο όλον αυτό τον οχετό πρέπει να βρούμε τους τρόπους ώστε η Ελλάδα να κυβερνιέται ξανά από πραγματικούς πολίτες και όχι από υπηκόους. Πραγματική Δημοκρατία, λοιπόν, όπως διεκδίκησαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στις Πλατείες το 2011. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο της εποχής μας μαζί με την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η συμμετοχή της κοινωνίας είναι το κρίσιμο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετοχή ολόπλευρη και σε κάθε τομέα. Γιατί για να λειτουργήσουν τα σχολεία ή τα νοσοκομεία όπως πρέπει, χρειάζονται και λεφτά αλλά κυρίως μια άλλη αντίληψη για την Παιδεία και την Υγεία, μια διαφορετική στάση απ’ όλους εμάς. Για να αρχίσει η χώρα μας να παράγει ξανά απαιτούνται τα χέρια, τα μυαλά, η εργασία, η ενεργοποίηση χιλιάδων ανθρώπων.
 
Όταν κάποιος είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί οι λύσεις μπορούν να βρεθούν. Το σχέδιο μας δεν είναι απλά κάποια «μέτρα προς εφαρμογή» αλλά μια ιστορική προσπάθεια ν’ αλλάξει η χώρα. Το πρόγραμμά μας δεν είναι μόνο μια «θετική διαπραγμάτευση» με τους ευρωπαίους αλλά η αντιμετώπιση μιας κρίσης που είναι καθολική. Κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική αλλά και εθνική. Αν δε θέλουμε η χώρα μας να μετατραπεί σε … χώρο, δεν αρκεί το έργο και οι αποφάσεις μιας κυβέρνησης. Το φρόνημα, η προσφορά, η αντοχή είναι αυτά που μπορούν να προχωρήσουν τις ρήξεις που χρειάζονται. Αυτό δεν μπορούν να καταλάβουν όσοι κινδυνολογούν. Όπως δεν νοιάζονται για τον καημό του κόσμου, έτσι και στα σενάρια τους αγνοούν τη βασική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ: Τον αγωνιζόμενο λαό.

Άρθρο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Το Ποντίκι
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...